Az eredeti genovai pesto recept kétféle sajtot tartalmaz, parmezánt és pecorinót. Ha nem vagyunk hozzászokva a pecorino zamatos és intenzív ízéhez, akkor mindig helyettesíthetjük több parmezánnal, ugyanannyi mennyiség felhasználásával. Ugyanígy lehet, hogy egyesek nem értékelik a fokhagyma jelenlétét: de aggódalomra semmi ok, mert a fokhagyma nélküli pesto alla genovese botmixeres receptje gyakorlatilag ugyanaz, és az eredmény is ugyanolyan finom lesz.
Genovai pesto: hozzávalók 8 személyre
- 100 gramm bazsalikom
- 70 gramm Parmigiano Reggiano
- 30 gramm Pecorino Sardo
- 70 gramm fenyőmag
- 120 gramm extra szűz olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál durva só
Miután minden szükséges hozzávalót beszereztünk, végre kipróbálhatjuk magunkat a genovai pesto elkészítésében, egy praktikus botmixer segítségével!
Először is ne felejtsük el, hogy az extra szűz olíva olajat hűtőszekrénybe tesszük, nehogy túlzottan oxidálódjon. A bazsalikom leveleit alaposan megmossuk, és óvatosan megszárítjuk egy ruha segítségével. Miután teljesen megszáradtak, a bazsalikom leveleinek felét a mérőpohárba helyezzük.
A fokhagymát apróra vágva a bazsalikom mellé tesszük, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót, ügyelve a só mennyiségére. Ha ez megtörtént, pár másodpercig turmixszoljuk a keveréket. Hozzáadjuk a bazsalikom levelek másik felét, és újra össze turmixszoljuk a hozzávalókat.
A botmixerrel készült házi pesto hűtőszekrényben, légmentesen záródó edényben 2, maximum 3 napig tárolható, ügyelve arra, hogy az elkészült szószt egy réteg olaj fedje be. A pestot műanyag vagy edzett üvegedényekben is lefagyaszthatjuk, majd szükség esetén hűtőben vagy közvetlenül szobahőmérsékleten kiolvaszthatjuk.